Hvorfor verdens første høytlesnings barnebok om klokker?

Det høres sikkert ut som en sprø i idè, for hva interesse har vel barn for klokker – og spesielt mekaniske klokker? Ved årsskiftet i fjor fikk vi en idè, som i utgangspunktet fungerte litt som en spøk til å starte med.

Fredrik Opheim, forfatter av Den Magiske Urmakeren stiller seg selv spørsmålet «Hva skal til for å få flere voksne til å initiere høytlesning for sine barn?»

Det er bred enighet om at høytlesing er bra for barnets kreativitet og ordforråd, i tillegg er det en fin aktivitet sammen med foreldre. Hva om vi kunne gjøre høytlesningsbøker enda mer morsomme for foreldrene?

Det var her ideen om å skape en høytlesnings barnebok om klokker ble til. Ikke fordi at det konkret gir noen gode svar på forfatterenes felles klokkegalskap, og hvorfor vi er så opphengt i klokker – men muligheten til å skape et univers som flere klokkeinteresserte kan ta del i.

Jeg forhørte meg med Simen Moesgård, en gammel studiekamerat av meg som jeg for noen år siden “smittet” med min klokke interesse. Han likte idèen og sa kjør med det samme.

Slik begynte arbeidet mot Den Magiske Urmakeren. Til å starte med skulle boken kun inneholde 8 små historier, som kunne leses enkeltvis og som ikke ville ha noen tilknytning til hverandre. Boken hadde også et annet navn på dette tidspunktet.

Vi hadde en klar tanke på hvordan det skulle se ut, men heldigvis fikk vi en erfaren redaktør inn i prosjektet – for vi, så nybegynner som vi var, hadde bommet totalt dersom vi skulle få lov til å fortsette slik boken var, forteller medforfatter Simen Moesgård

Redaktører kom inn og ga noen konkrete tips, men argumenterte også på hvorfor boken burde være en lang historie, i stedet for 8 enkle historier.

Vi hadde 8 enkle historier som var alt for konkrete i henhold til klokker. Det var rett og slett skikkelig tørt dersom en ikke hadde interesse for dette, så vi er glad for at vi fikk hjelp, fortsetter han.

Over sommeren fikk innholdet i boken en ny vending. Gode, sterke og personlige karakterer ble bærebjelkene gjennom historiene og klokkereferansene ble noe færre og vanskeligere å se. Også navnet, Den Magiske Urmakeren ble skapt.

-Boken er fylt opp med klokkereferanser, men ikke bare på konkrete modeller alene. Nå har vi også aktivert temaer som vi tror flere vil finne underholdende, og du trenger i utgangspunktet ikke å ha en interesse for klokker for å lese eller forstå boken, forteller Fredrik

-Utgangspunktet er så enkelt. Klokker har en sentral plass i handlingen, og mellom linjene kan du lese hva slags modeller de bestemte klokkene er, men for en som ikke har interessen, så vil boken oppleves som en tradisjonell barnebok med hovedpersoner som prøver å nå sitt store mål, og på veien må de ta vanskelige valg og havner selvsagt i trøbbel. Vi tror dette kan bli en bok for hele familien, forteller Simen.

I første omgang er det produsert 500 bøker med ingen konkrete planer om nye bestillinger foreløpig. 

– Det er 500 bøker som gjelder nå, vi har registrert et eget forlag ved navn Bespoke Publishing og tatt alle kostnader til boken selv. Nå håper vi på å gå i null, også får vi se om det kommer et nytt parti dersom vi klarer å selge ut alle, forteller initiativtaker, Fredrik Opheim.